geschiedenis van een bijzonder podium

We begonnen op 20 maart 2008 op Thijmstraat 9f, in de huiskamer van Marjolein Pieks, onze oprichter. Dichters, vertellers, beeldend kunstenaars en improvisatietheater wisselden elkaar af. We gingen door tot in de kleine uurtjes met memorabele artistieke improvisaties. Af en toe vond er een lezing of presentatie plaats. Dichter Sanne de Leeuwerk werd al gauw Marjoleins muze en rechterhand. 

In 2009 was de Blauwe Salon te gast in Le Grande Salon du Variete bij het festival Habana aan de Waal tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. In dat jaar organiseerden we ook de Greatest Hits in het Lindenbergtheater te Nijmegen met artiesten, docu , fotografie op het grote podium.

In de zomer van 2010 verhuisden we naar het prachtige atelierVillanova van een van onze vaste bezoekers, Hans Vos. We experimenteerden er met gesproken woord in combinatie met muziek en theater. Af en toe waren er theater- en schrijfworkshops. Hans maakte speciaal voor ons een mini- theater met oranje gordijnen. 

In november 2011 verhuisden we op aanvraag  van Cafe de Muse  naar Malden (vlakbij Nijmegen) waar we kennis maakten met liedjesmaker Karel Bosman die er de rubriek 'Ken uw Klassiekers' verzorgde en vele liedjes ten gehore bracht. We ontwikkelden onszelf tot een cultureel cafe met open podium en verwelkomden mensen van heinde en verre.

In november 2016 verhuisden voor even terug naar Nijmegen. Muzikant Mark Schilders werd gastheer naast gastvrouw Marjolein Pieks en verzorgde de jamsessie. We bezongen ook hier de taal van het hart middels experiment, kruisbestuiving en improvisatie in het verstilde en intieme St. Jacobskapelletje bij Glashuis 4, midden in de sfeervolle benedenstad. 

Op 1 oktober is de Blauwe Salon onderdeel van het festival de Herfst van Hawinkels dat plaatsvindt in Nijmegen. we verzorgen een kunstroute rondom de Nijmeegse dichter en vertaler Pe Hawinkels met behulp van dichters, muzikanten en performers. Daarna volgt er een jamsessie in cafe Trianon. 

In de herfst van 2017 staat er weer een verhuizing gepland. Wie de nieuwe locatie raadt, krijgt een gedicht op maat geschreven door Marjolein Pieks, Dorpsdichter van de Gemeente Heumen!

 

Tot spoedig!

Marjolein Pieks , de gastvrouw en oprichter van De Blauwe Salon, poseert met kunstwerk van Hans Vos

fotografie: Geert Overmars